500 g bloem (liefst tipo “00” bloem, te koop in grotere supermarkten of Italiaanse delicatessenzaken)
300 ml water (lauw om het rijzen wat te versnellen)
6 g gedroogde (instant) gist (of 20 gram verse gist)
4 tl zout
2 ml optioneel: olijfolie
Preparation
Verdeel het water over twee aparte kommen.
Voeg de gist toe aan één deel van het water en roer goed tot deze is opgenomen.
Voeg het zout toe aan het ander deel van het water en roer goed.
Meng het gistwater met de bloem. Eenmaal goed gemengd voeg je nu ook het zoutwater toe.
Kneed alles goed door - 5 minuten met een keukenrobot, zo'n 8 minuten met de hand. Zelfs al laat je de keukenrobot kneden, is het interessant de laatste fase met de hand te kneden, zodat je voeling krijgt met het zachte deeg, en wanneer deze voldoende gekneed is.
Verdeel het deeg in 4 à 5 gelijke delen, en bol deze op tot deegbollen. Plaats ze in een luchtdichte bewaardoos die je lichtjes kunt insmeren met olijfolie om de bollen later gemakkelijker uit de doos te halen. Laat rijzen op kamertemperatuur (minimum 3 uur) of keldertemperatuur (2 tot 8 uur) - tot de deegbollen ongeveer verdubbeld zijn in grootte.
This website is not optimized for your browser. To enjoy the full experience of this site we advise you to visit it on a recent version of Google Chrome, Firefox or Safari.