Butter soft celeriac

Butter soft celeriac
Celeriac is really a local vegetable and is available until spring. A delicious side dish for any barbecue or casserole. You can easily make it in advance, or just let it cook while baking pizzas or grilling meat and vegetables!...
Butter soft celeriac

Description

Celeriac is really a local vegetable and is available until spring. A delicious side dish for any barbecue or casserole. You can easily make it in advance, or just let it cook while baking pizzas or grilling meat and vegetables! You can leave the celeriac in the oven all the time without worrying. The secret of the perfect celeriac is the long cooking time on hot stones, resulting in a light smoky flavour, a buttery texture on the inside and the feeling that you can almost spoon out the celeriac like a delicious puree. Delicious for vegetarians, and of course for anyone who likes pure vegetables.

Ingredients

  • 1 middelgrote knolselder
  • 5 eetlepels secret vonken sauce (of gewoon olijfolie)
  • peper en zout naar smaak

Preparation

  1. Stook de vonken op. Het maakt weinig uit hoeveel vlam er is, en of je hoog of laag gaat in temperatuur. Dit zal enkel effect hebben op hoe lang je de groente moet garen.
  2. Leg de knolselder diep in de oven, maar zorg ervoor dat deze niet rechtstreeks in de vlammen ligt. Hoe meer vlam en hitte, hoe meer je de knolselder moet draaien zodat alle kanten even veel garen. De buitenkant kan snel zwart blakeren, maar dat vormt geen probleem. De schil vormt een natuurlijk schild tegen de vlammen en houdt het vocht van de knolselder mooi binnenin.
  3. Is de oven tussen de 300 en 400°C, dan is de knolselder na 35-45 minuten gaar en draai je de knolselder best 3-4 keer om.
  4. Is de oven tussen de 200 en de 300°C, dan hoef je slechts 1-2 keer te draaien, en kan de knolselder er makkelijk 60 tot 75 minuten in zitten.
  5. Onder de 200°C hoef je niet te draaien, maar is het aangeraden de knolselder er minstens anderhalf uur in te laten. Deze laatste manier is meteen ook de lekkerste: hier verkrijg je het meest smeuïge resultaat.
  6. Niet zeker of de knolselder klaar is? Prik er even in met een scherp mes. Als je gemakkelijk tot de kern geraakt, dan is deze mooi gaar.
  7. Haal de knolselder uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Neem daarna een scherp koksmes en snijd de schil ervan, langs boven te beginnen. Snijd in de gewenste grote, besprenkel met wat vonken secret sauce of gewoon wat olijfolie. Werk af met peper en zout.
  8. Geen fan van mooie blokjes? Snijd dan als een watermeloen in parten en laat de zwarte schil er aan. Deze moet je dan op je bord ervan snijden.

Is this something for you?

Savory (sourdough) Pancakes

Savory (sourdough) Pancakes

You may already know that you can use the Vonken plancha for a lot, but with these savory pancakes you...
Flatbreads with Carrot-Sweet Potato Dip

Flatbreads with Carrot-Sweet Potato Dip

Nothing beats fire-roasted veggies, and this great dip is packed with that. With its rich and sweet taste, this is...