Fall of the bone ribs

Fall of the bone ribs
Delicious ribs that you can pull apart. Everyone dreams of that. In the USA they are crazy about the 3-2-1 method. With us, where the ribs are smaller, you don't have to wait that long. This recipe lets you make...
Fall of the bone ribs

Description

Delicious ribs that you can pull apart. Everyone dreams of that. In the USA they are crazy about the 3-2-1 method. With us, where the ribs are smaller, you don't have to wait that long. This recipe lets you make deliciously tender ribs at a low temperature. The secret is to stoke very gently, or work with charcoal, and let it rest long enough in apple juice and whiskey. Searing can be done very briefly under a strong flame. This way you get a delicious crispy but tender rib piece at the same time. Tasty!

Ingredients

  • 2 Ribstukken van het varken
  • 100 g paprikapoeder
  • 2 el zout
  • 2 el grof zout
  • 2 el knoflookpoeder
  • peper van de molen (naar smaak)
  • flinke scheut(en) olijfolie
  • 350 ml appelsap
  • 150 ml Whiskey
  • 3 el bruine suiker
  • 100 g boter (of olijfolie indien je het iets minder vettig wil houden)
  • 1 handvol takjes tijm

Preparation

  1. Meng alle kruiden samen met de olijfolie. Wrijf de ribstukken er goed mee in. Laat de ribstukken gedurende enkele uren rusten in de koelkast. Hoe langer, hoe beter.
  2. Stook de oven licht op, en laat het vuur uitdoven tot je op een temperatuur komt onder de 100°C.
  3. Je kan ook met houtskool werken: vul de korf met houtskool en steek aan met 2 aanmaakblokjes.
  4. Plaats de ribben in de oven. Dat kan in een ovenschaal of in een grillrak of op een staand roostertje. Laat de ribben gedurende 1,5 uur garen op een temperatuur die rond de 100° blijft. Vermijd vlam of te fel gloeiende kolen.
  5. (Wie smokepellets en een smoker heeft, kan de ribben gedurende deze eerste gaarbeurt meeroken: daarvoor vul je de smoker of het pelletnetje met pellets, steek een aanmaakblokje aan en leg aan het uiteinde, blaas na 5 minuten uit en plaats de smoker in de goed afgesloten oven).
  6. Haal de ribben uit de oven en voeg de suiker, appelsap, tijm en Whiskey toe. Dek af met aluminiumfolie (als je een ovenschaal gebruikt) of wikkel volledig in met aluminiumfolie. Plaats de ribben terug en laat nagaren op een temperatuur onder de 100°C gedurende 1,5 -2,5 uur.
  7. Haal uit de oven. Stook de oven licht op. Er mogen gloeiende kolen of vlam aanwezig zijn. Nu kan je de gegaarde ribben kort schroeien om een heerlijk krokant korstje te krijgen. Je hoeft niet langer dan 5-15 minuten te schroeien langs elke kant, afhankelijk van hoe warm de oven is.
  8. De ribben zijn nu klaar! Haal uit, en trek uit elkaar. Geniet ervan!

Is this something for you?

Cold smoked salmon in Vonken

Cold smoked salmon in Vonken

Have you always dreamed of smoking your own salmon? When it is cold outside, you can smoke delicious salmon. Due...
Detroit Style Pizza

Detroit Style Pizza

A thick yet airy crust topped with deliciously crispy melted cheese and the topping combos of your dreams... that's Detroit...